Връзките често са смесица от възходи и падения. Ако има розови периоди, има и трудни моменти. Познаването на най-често срещаните проблеми във връзките може да ви помогне да се подготвите за справяне с бурите, големи и малки.
Добрите взаимоотношения изискват време, за да се развият. Трябва да имате ясна представа за проблемите във взаимоотношенията и решенията, за да ги отстраните дискретно. Ранните проблеми във взаимоотношенията са коренно различни от препятствията във взаимоотношенията, които възникват по-късно в живота. Чудите ли се „Как да решим проблемите във взаимоотношенията, без да се разделяме?“ Не търсете повече. Тази статия не само ще хвърли светлина върху различни проблеми във взаимоотношенията, но и ще ви каже как да отстраните проблемите във взаимоотношенията, които заплашват връзката, която споделяте с партньора си.
Интересното е, че често срещаните проблеми във връзките не са твърде трудни за разрешаване. Прочетете, тъй като треньорът по запознанства Гитарш Каур , основател на The Skill School, специализирана в изграждането на по-силни връзки, ни помага да разрешаваме проблеми в романтичните връзки и ни разказва за няколко начина за преодоляване на проблемите във връзките. Съгласни сме, че проблемите и техните решения не винаги следват линеен път или са сходни за всички двойки. Но в тази статия сме изброили 25-те най-често срещани проблема във връзките.
Кои са 25-те най-често срещани проблема във връзките
Съдържание
Проблемите във взаимоотношенията могат да бъдат причинени от множество фактори, като например напрежение на работа, неуважителни роднини, деца, болест или различни професионални пътища. Вярно е, че всяка дългосрочна връзка е неизбежна да има подобни проблеми, но някои от тези усложнения могат да причинят непоправими щети на връзката ви.
След като прахът се уталожи обаче, партньорите осъзнават, че щетите, причинени от грубите им думи или студените им реакции, не са били оправдани. Гитарш хвърля светлина върху често срещаните проблеми в отношенията и как можете да намерите изход от тях. „Без значение какво изпитвате, било то проблеми с доверието, ревност или финансови проблеми, можете да намерите общ език и да го разрешите чрез ефективна и добра комуникация.“ Ако се опитвате да разберете как да се справите с проблемите си и да възстановите връзката си, научаването на тези 25 най-често срещани проблема в отношенията между двойките може да ви помогне:
Свързано четене : 11 предупредителни признака за токсична връзка
1. Да бъдеш претоварен от живота
Да, понякога самият живот се превръща в едно от най-доминиращите препятствия във взаимоотношенията. Ето някои случаи, които могат да ви накарат да се чувствате претоварени от живота:
● Един от вас е за повишение и цялата енергия е насочена към сключване на сделката
● Имате болен родител, за когото трябва да се грижите и това се превръща във ваш приоритет
● Тийнейджърското ви дете се държи неадекватно и това е всичко, за което вие и вашият партньор можете да говорите
Когато не можете да намерите мотивация да се справите правилно със собствените си проблеми, как ще можете да подкрепите партньора си в час на нужда? Може да накарате партньора си да се чувства сякаш не присъствате във връзката.
Решение: Свържете се помежду си
Можете да преодолеете това, като положите съзнателно усилие да се свържете помежду си чрез:
- Прекарване на достатъчно време един с друг
- Отделяйте известно време един от друг, за да обсъдите нещата си, преди да си легнете всяка вечер
2. Липса на здравословна комуникация
Здравословната връзка се нуждае от здравословна и открита комуникация . Така че, мократа кърпа на леглото ви е изнервяла. Скоро нещо толкова незначително като това се превръща в причина за постоянни кавги между вас и вашия партньор. Това е един от често срещаните проблеми в ранните връзки и може да ви направи затворени и дистанцирани.
Гитарш обяснява: „Има много некомуникативни партньори. Умението им да не говорят за това, което ги притеснява, може би е било насадено още от деца и те просто проявяват това, което познават като комуникация. Това може да се превърне в огромен проблем, тъй като хората никога не разбират как да изразят недоволството си пред хората по здравословен начин.“
Решение: Ефективна комуникация
И така, как да разрешите проблемите във връзката, когато дори не общувате с партньора си? Според едно проучване ефективната и добра комуникация е задължителна за здравословна връзка. Тя не само подобрява качеството на връзката им, но е пряко свързана с повишена интимност и чувството, че сте разбрани и приети от партньора.
За да общувате ефективно и да намалите проблемите във взаимоотношенията, можете:
- Бъдете честни и не съдете
- Изразете открито притесненията си
- Слушайте с отворено съзнание
- Развивайте позитивни невербални комуникационни умения, като прегръдки и държане за ръце
- Съобразете стиловете си на комуникация с вашите. Например, не напускайте стаята, когато желаят да обсъдят важен въпрос.
Свързано четене: Проблеми с комуникацията във взаимоотношенията – 11 начина за преодоляване
3. Приемане един друг за даденост
Когато имате много задължения, е лесно да попаднете в капана да се приемате един друг за даденост . Преди дори да го осъзнаете, обсъждате само ежедневните неща от ежедневието или се храните, взирайки се в телефоните си. Това е сред основните признаци на проблеми във връзката, които могат да доведат до отдалечаване на партньорите.
Двойките могат да се приемат за даденост, когато предполагат, че връзката ще продължи, независимо от усилията, които полагат, сякаш не се нуждае от подмладяване от време на време. В такива ситуации, когато двойките говорят за проблеми във връзката, с които може да се сблъскват, те не виждат липсата на усилия, които полагат.
Решение: Покажете, че ви е грижа
Можете да се справите с този проблем, като:
- Прекарване на качествено време заедно и каране на партньора ви да се чувства обичан
- Планиране на редовни дати
- Изпращане на текстови съобщения напред-назад през целия ден
- Задаване на правило за забрана на джаджи преди лягане
4. Паричен проблем
Ако вие и вашият партньор не практикувате добро финансово планиране още от самото начало, парите могат да се превърнат в едно от предизвикателствата във връзката на двойките. Независимо дали се борите с недостиг на пари или не сте съгласни относно начина си на харчене, проблемите, свързани с парите, могат бързо да ескалират.
Гитарш казва: „Парите винаги трябва да са първото нещо, което трябва да имате предвид, когато решите да прекарате живота си с някого. В ситуации, когато единият партньор се справя по-добре финансово от другия, той трябва да осъзнае, че ще трябва да направи много компромиси.“
„Сега трябва да помислите за общото финансиране и финанси и за двама ви. Да не обсъдите това преди да се ожените е престъпление и със сигурност ще доведе до много недоразумения.“
Според едно проучване :
- Финансовите проблеми са посочени като основен фактор за развода от 36.7% от участниците.
- Участниците също така вярват, че има пряка връзка между финансовите затруднения и повишения стрес и напрежение във връзката.
Решение: Добро финансово планиране

Можете да разрешите финансовите проблеми във връзката си чрез:
- Определяне на краткосрочни и дългосрочни бюджети
- Обсъждане на спестовния и инвестиционния план с вашия партньор
- Отлагане на обвързване или брак, докато и двамата не сте финансово стабилни
Свързано четене: Как паричните проблеми могат да разрушат връзката ви
5. Война на домакинските задължения
Кой ще поеме отговорността за миенето на чиниите? Кой ще изхвърля боклука? Колко често ще се коси тревата? Колкото и незначителни да звучат, разногласията относно домакинските задължения са сред най-често срещаните проблеми в дългосрочните взаимоотношения . Това е и един от най-често срещаните проблеми.
Решение: Разделяне на домакинските задължения
Ето как можете да разрешите тази война от домакински задължения:
- Проведете зрял разговор за това кой какво трябва да прави още в началото
- Ако единият партньор не успее да си свърши работата, може да се заеме с друга задача на следващия ден.
6. Недоверие
Когато в една връзка липсва доверие, то се превръща в благодатна почва за множество други проблеми. „Приятелите“, с които партньорът ви се мотае, сега изглеждат като заплаха за връзката ви. Това е един от най-често срещаните проблеми в дългосрочните връзки. Основната причина за липсата на доверие може да бъде:
- Травма или емоционален багаж поради изневяра или нарушаване на доверието в предишна връзка
- Несигурни стилове на привързаност, произтичащи от ниско самочувствие
Решение: Изградете доверие
Ето как можете да възстановите доверието и да накарате партньора си да се чувства сигурен във връзката:
- Водете здравословна и открита комуникация относно проблемите, които ви притесняват
- Накарайте другия да се чувства в безопасност с малки действия, като например да не лъжете за местонахождението си или да се появявате, когато сте обещали
- Установете здравословни граници и се уверете взаимно, че ще ги спазвате
Свързано четене: 15 начина за решаване на проблеми във връзката, без да се разпадате
7. Разминаване в житейските цели
Да кажем, че и двамата сте били амбициозни и целеустремени като млада двойка. След това, трудна бременност е накарала единия от партньорите да даде приоритет на майчинството пред кариерата. Или преживяване близо до смъртта е превърнало другия партньор в човек, който „живее в момента“.
Когато двойката не е на една и съща вълна относно житейските си цели, те могат бързо да се разделят. Освен това, справянето с проблемите във връзката става трудно. Разминаването в начина на мислене, стремежите, целите и съпътстващия ви подход към живота може да доведе до несъвместима връзка , а тази ситуация ви дава най-трудните месеци във връзката.
Решение: Накарайте ги да видят нещата от вашата гледна точка
За да се справите с несъответствието в житейските цели, можете да:
- Уверете се, че партньорът ви е наясно с променящите се приоритети на вас
- Седнете и обсъдете как приоритетите във връзката ви могат да се променят, ако единият от вас промени целите си. Например, как напускането на работа от 9 до 5 на единия партньор ще се отрази на финансовото ви планиране като двойка?
- Накарайте ги да осъзнаят защо промяната е важна за вас
8. Липса на признателност
Ако все още се чудите как да се справите с проблемите във връзката, запитайте се кога за последен път сте направили комплимент на партньора си ? Или той ви е благодарил за нещо? Не можете да си спомните? Не сте сами. Липсата на признателност се смята за един от най-големите недостатъци във връзката. „Когато хората се чувстват пренебрегнати, това в крайна сметка ги кара да спрат да полагат усилия във връзката“, обяснява Гитарш.
„Вербалната оценка е една от най-търсените форми на признателност, от която, честно казано, всеки човек се нуждае и би трябвало да може да я получи. Всъщност, едно проучване твърди, че хормоналният прилив, който човек получава от комплименти, е подобен на прилива, който получава, когато му се дават пари“, добавя тя.
Решение: Ценете често
Можете да покажете своята признателност към партньора си чрез:
- Поръсете бонга си с прости жестове, като например поставяне на благодарствена бележка на хладилника
- Уверявайки ги устно, че ги цените
- Признаване на усилията им, дори когато не са перфектни. Например, казвайки: „Харесва ми колко усилия влагаш в печенето на тази торта“, дори когато тортата не е много вкусна
Свързано четене: 12 болезнени неща, които вие или вашият партньор никога не бива да си казвате
9. Несъответстващи сексуални желания
Сексуалните проблеми в една връзка могат да доведат до сериозно недоволство от нея. Тъй като телата ни претърпяват безброй промени поради стрес, хормони и наваксване с възрастта, либидото ни става непредсказуемо. В този случай сексуалната съвместимост може да се превърне в проблем. Проблемите с интимността могат да направят двойките дистанцирани и недоволни. Това е и един от често срещаните проблеми във връзката след раждането на бебе.
Проблемът с несъответствието в сексуалното желание (СЖД) възниква, когато има разлика между желаната честота на сексуална интимност на партньорите и действителното наличие на секс. Проучване, проведено върху 1054 семейни двойки, посочва, че несъответствието в сексуалното желание на индивида има пряка връзка с „удовлетвореността от връзката, стабилността, комуникацията и конфликтите по време на брака“. По този начин, колкото по-високо е СЖД на индивида, толкова повече е подкопана връзката.
Решение: Върнете тази искра
За да разрешите проблеми с интимността, можете да:
- Отделете време за интимност с партньора си
- Разгледайте други форми на интимност, ако сексуалното ви желание е намаляло
- Потърсете медицинска помощ при сексуални проблеми
- Говорете си за желанията си и за това къде според вас липсват сексуалните ви отношения.
- Бъдете емпатични и не осъждайте партньора си относно сексуалните проблеми или предпочитания.
- Прекарвайте време заедно, освен секс
10. Подход към родителството
Отглеждането на деца заедно може да бъде една от най-големите благословии, както и лакмусов тест за една връзка. Тези малки човечета могат да заемат толкова много място в живота ви, че връзката ви с вашия партньор остава на заден план. На всичкото отгоре, ако не сте съгласни относно стиловете на родителство и какви ценности да възпитавате у децата си, това може да е рецепта за бедствие. В крайна сметка правите родителски грешки и се обвинявате взаимно.
Решение: Определете предварително подхода към възпитанието
За да се справите с различията в родителските отношения, можете да:
- Обсъдете предпочитания от вас стил на родителство с партньора си, преди да се впуснете в родителските задължения. Как искате да отглеждате децата си? Строг ли сте или снизходителен?
- Обсъдете членовете на семейството си и родителството, което сте наблюдавали, докато сте израствали
Свързано четене: 9 начина за разрешаване на конфликти в смесени семейства
11. Ревността е един от често срещаните проблеми в отношенията
Мимолетен пристъп на ревност, ако партньорът ви обръща или получава твърде много внимание от друг човек, е приемлив. Същото важи и за усещането за стягане в стомаха, ако той успее в нещо, в което вие не сте успели. Това е един от често срещаните проблеми в ранните връзки. Но ако ревността в една връзка стане токсична, тя може да разруши връзката ви с партньора ви. Ето някои предупредителни знаци, че ревността ви излиза извън контрол:
- Постоянно проверявате местонахождението на партньора си
- Следиш социалните им мрежи
- Шофираш около телефона им
- Започваш кавги за всеки малък проблем
Решение: Справяйте се с ревността като възрастен
Ето няколко начина, по които можете да се справите с ревността грациозно:
- Разберете модела на вашата ревност и разберете дали сте несигурни или недоволни от нещо в собствения си живот.
- Работете върху недостатъците си
- Спрете да се сравнявате с партньора си
- Проведете продуктивен разговор с партньора си за това как се чувствате
12. Да бъдеш партньор в хеликоптер
Сигурно сте чували за родители-хеликоптери. Но знаехте ли, че е възможно и да бъдете партньор-хеликоптер? Двете не се различават много едно от друго, само че тук сте прекалено привързани и въвлечени в живота на романтичния партньор.
Решение: Спрете да бъдете прилепчиви
Ето как можете да спрете да задушавате партньора си с вниманието си:
- Спрете да се навъртате над партньора си и го обезкуражавайте да прави същото
- Упражнявайте се да цените личното пространство, така че нито един от партньорите да не се чувства задушен или да се превърне в... контрол изрод
- Грижете се за себе си и се отдайте на неща, които обичате, като например самостоятелни пътувания, занимания по хоби или просто четене на книга или почерпка със спа ден.
Свързано четене: 13 неща, които да правите, когато съпругът ви ви игнорира
13. Разлики в основните ценности
Въпреки че няма двама абсолютно еднакви хора, споделените основни семейни ценности и вярвания са неразделна част от успеха на една връзка. Ако вашите възгледи по някои от най-фундаменталните въпроси като религия, политика и житейски цели са коренно различни, това може да доведе до проблеми във връзката. Споделените основни ценности между двойките могат да надделеят над разликите в ценностите на съответните членове на семейството им.
Решение: Бъдете честни относно основните си убеждения
Можете да разрешите този проблем, като:
● Обсъждане на вашето основни ценности преди да се вложиш твърде емоционално в някого
● Съгласете се да не сте съгласни, ако не сте на едно мнение относно повечето основни ценности, но все пак искате да развиете връзката си
14. Нереалистични очаквания
Ако сте във връзка, е съвсем естествено да очаквате определени неща от партньора си. И обратното. В момента, в който обаче поставите летвата на очакванията си нереалистично високо, вие превръщате една нормална човешка склонност в едно от предизвикателствата на една връзка.
Решение: Поставете си постижими цели и реалистични очаквания
„Това е често срещан проблем в ранните връзки, така че винаги се уверявайте, че очакванията ви са реалистични“, обяснява Гитарш. Ето как можете да управлявате очакванията в една връзка:
● Изразете изрично очакванията си
● Не очаквайте партньорът ви да познае и да изпълни желанията ви
● Ако от време на време не отговарят на очакванията ви, не го преувеличавайте.
● Приемете факта, че вашият партньор има ограничения, точно както и вие
Свързано четене: Очаквания във взаимоотношенията: Правилният начин да ги управлявате
15. Пристрастяването може да бъде сред предизвикателствата на една връзка
Пристрастяването към алкохол, наркотици или други контролирани вещества е по-разпространено, отколкото повечето хора си мислят. Да се срещаш със зависим не е лесна работа. Когато целият живот на партньора ви се върти около намирането на следващата доза и надрусването, това може да бъде едно от най-опустошителнините предизвикателства във връзката.
Злоупотребата с вещества може да ви накара да преминете през най-трудните месеци във връзката. Конфликтът между двойките може дори да ескалира до раздяла поради пристрастяване и злоупотреба с вещества. Въз основа на резултатите от проучване, проведено от Националната медицинска библиотека:
- Злоупотребата с вещества е един от факторите, допринасящи за развода, като представлява 34.6% от общия дял
- В повечето случаи пристрастяването (към алкохол или наркотици) често се разглежда като първата стъпка към изневяра и проблеми с комуникацията във връзката.
- Негативното поведение, като прибягването до домашно насилие, е друг основен проблем, причинен от зависимостта.
Решение: Потърсете помощ
За да се справите със зависимостта, можете да:
● Научете какво можете да направите в подобна ситуация и потърсете помощ от правилните ресурси, като например центрове за отвикване от зависимости или рехабилитация, консултации или групи за подкрепа
● Не съдете и не обвинявайте партньора си
● Общувайте, за да разберете основните причини за тяхната зависимост. Дали става въпрос за миналите им преживявания или са загубили работата си?
16. Неподкрепянето един на друг
Това е един от по-нормалните проблеми във връзката, но такъв, който може да има изтощителен ефект върху връзката ви. Когато животът ви подхвърли трудни моменти, вие искате и имате нужда от партньора си до себе си. Очаквате той да бъде най-големият ви източник на подкрепа през всичките ви върхове и падения. Ако това липсва, това може да повлияе на цялата основа на връзката ви.
Чувства на тревожност, самота, негодувание могат да започнат да се появяват при липса на взаимна подкрепа. В някои случаи това може дори да изглежда като често срещан проблем в отношенията след раждането на бебе, когато единият партньор не се справя със собствената си тежест и не поема отговорност за допълнителните домакински задължения. Единственият начин да се преодолее това препятствие е да се проведе продуктивен разговор за него.
Решение: Общувайте
Комуникацията е ключова за разрешаването на подобни конфликти. Така че, в такива случаи можете:
● Проведете продуктивен разговор за това
● Проверявайте партньора си от време на време, за да разберете дали има нужда от повече подкрепа от ваша страна
Свързано четене: 10 признака, че сте в брак без любов
17. Отдалечаване без видима причина
Един ден сте щастлива двойка, влюбена един в друг. После животът се случва и десет години минават за миг. Гледате се и дори не можете да разпознаете другия човек. Тези много влюбени дни сякаш са били споделени от различни хора в различен живот.
И се чудите: „Как стигнахме дотук?“ Не можете да определите причината, но знаете, че сте се отдалечили един от друг. Това е един от често срещаните проблеми във връзката или брака, предизвикан от всички други неконтролируеми проблеми като липса на комуникация, приемане един друг за даденост, липса на подкрепа и т.н.
Гитарш обяснява как хората могат да се отдалечат, без дори да го осъзнават. „След определен момент хората се чувстват толкова комфортно един с друг и с рутината си на съвместен живот, че забравят да се открият или да добавят вълнение към смесицата. Това може да се дължи на деца, работа, много пътувания или други житейски стресови фактори.“
Решение: Върнете си вълнението
Можете да разрешите този проблем, като върнете искрата във връзката. Ето няколко начина:
● Прекарвайте качествено време заедно
● Продължавайте да откривате нови аспекти от личността си, като пътувате до нови дестинации или се занимавате с нови хобита заедно
● Опитайте разнообразие между чаршафите
18. Различен поглед върху връзката
В крайна сметка ние сме различни хора с различни гледни точки. Несъответстващите виждания за бъдещето на една връзка или движението напред с различна скорост може да бъде един от ранните проблеми във връзката. Да кажем, че сте заедно от шест месеца. И докато единият партньор вече обмисля да живее заедно, другият все още се чуди дали не е твърде рано да каже „Обичам те“.
Липсата на разбирателство относно това къде се намирате във връзката ви може да доведе до несигурност, проблеми с обвързването и, разбира се, спорове.
Решение: Обсъждайте често
За да се справи с този проблем, всеки партньор може:
● Търпеливо обясняват взаимно своето виждане за темпото на връзката
● Опитайте се да стигнете до среден път
● Направете крачка назад и помислете дали е по-добре да напуснете връзката, в случай че различията не са управляеми
19. Прекалено контролиращ
Когато единият партньор поеме върху себе си да решава как другият трябва да се държи във връзката, това е признак за контролираща връзка . Това е и един от най-големите проблеми във връзката и признак за сериозно проблемна връзка.
Гитарш обяснява: „Това е обусловен проблем. Произтича от това как човек е виждал примери за любов около себе си и по този начин я практикува по подобен начин.“
Решение: Поставете граници
За да се справите с този проблем, границите трябва да бъдат поставени от първия ден на връзката. Така че, трябва:
● Практикувайте ефективна комуникация
● Кажете на партньора си какво е приемливо и какво не
● Отдръпнете се, ако контролиращото поведение на партньора ви води до словесни обиди или домашно насилие. Винаги е по-добре да излезете от насилствена връзка.
Свързано четене: 6 безобидни грешки във връзка, които всъщност са вредни
20. Липса на отговорност
Липсата на отговорност често може да доведе до това връзката да се чувства едностранчива. От домакинските задължения до финансите и полагането на усилия във връзката, ако цялата отговорност падне върху единия партньор, той ще се умори да носи цялата тежест на връзката.
Решение: Поддържайте баланс
Най-добрият начин да се разреши липсата на отговорност е да се поддържат балансирани отношения . Ето как можете да го направите:
● Не продължавай да правиш повече от това, което ти е позволено, от любов
● Ако смятате, че партньорът ви не прави връзката функционална и здрава, изразете притесненията си
● Обсъдете ясно каква роля играе всеки партньор във връзката
21. Привличане извън връзката
Един от основните проблеми във връзката е привличането извън нея. Моногамните връзки, основани на обвързване, са по-трудни за поддържане, отколкото се представят. Срещата с „единствения“ и щастливият живот до края на дните е идеалното проявление на романтиката, което е място за романтични комедии и романи. В реалния живот партньорите в романтични връзки често са податливи на привличане от други хора. Рискът е висок, особено когато връзката ви се установи в монотонен ритъм.
Привличането извън връзката може да увеличи риска от изневяра, която може да приеме няколко форми, като емоционални афери, сексуални връзки и дългосрочни извънбрачни връзки.
● А проучване в което 208 разведени хора са били разпитани за причината за развода си, е показано, че най-цитираната причина е изневярата, с дял от 21.6%.
● Друг проучване изтъкнаха резултатите от привличането извън връзката като „ярост, загуба на доверие, намалена лична и сексуална увереност, нарушено самочувствие, страх от изоставяне и нарастваща нужда от оправдания за напускане на съпруга/съпругата“.
Свързано четене: Как трябва да се справя с извънбрачното привличане?
Решение: Обсъдете вашите интереси с партньора си
Смята се, че ако сте откровени относно вашите влюбвания и привличания извън връзката, това може да облекчи сложния въпрос. Така че, можете:
● Говорете за тези мимолетни влюбвания или моменти на сексуално привличане и не го пазете в тайна
● Поканете въпросния човек на събития или партита, които посещавате с партньора си, и ги запознайте, за да разведрите ситуацията
22. Да се караме отново и отново
В дългосрочните връзки повечето двойки продължават да водят едни и същи спорове отново и отново. След известно време може да започне да се усеща, че се въртят в кръг и връзката им е в застой. Това може да доведе до раздразнителност и недоволство. Споровете във връзките стават малко по-нестабилни всеки път, когато се карате за тях. Това може да доведе до сериозни проблеми във връзката. Всъщност, това лесно може да се нарече един от 25-те най-често срещани проблема във връзките.
Решение: Опитайте се да стигнете до решение бързо
За да се освободите от модела на повтарящи се кавги, е важно бързо да стигнете до решение и можете да го направите, като:
● Опит за насочване на споровете към логичен край
● Достигане на среден път, който не наранява партньора ви
● Живеене според решението за предотвратяване на бъдещи кавги
● Не спорим за победа, а спорим за разрешаване на проблеми
23. Скуката е и един от най-големите проблеми във връзките.
Понякога връзката ви може да се усеща като клетка, въпреки че всичко изглежда перфектно в списък с неща, които трябва да бъдат в живота. В такива случаи скуката често е виновна. Следвате една и съща рутина, ден след ден, седмица след седмица. Това е един от най-често срещаните проблеми във връзката.
Решение: Забравете рутината
Ето как можете да предотвратите скуката във връзката:
● Отделете време от рутината си и прекарайте качествено време заедно
● Участвайте в нови дейности, като например празнуване на специални поводи или преразглеждане на любимите ви неща, които да правите заедно от медения месец
● Изненадайте съпруга/съпругата си с неочаквана среща или пътуване през уикенда
Свързано четене: 7 признака, че джаджите разрушават връзките със своята „технологичност“
24. Воденето на точки е лошо за връзката
Резултатите от тестовете могат да причинят сериозни проблеми във връзката. Ако следите всяка грешка, пропуск или недостатък на партньора си и го повдигате в кавги в името на надмощие, връзката ви може да е изпълнена със сериозни проблеми и благополучието ѝ може да бъде застрашено.
Тази тенденция сочи две възможности:
● Негодувате за партньора си заради това, което е
● Искате да установите господство чрез вдлъбване и понижаване на самочувствието им
Нито едното, нито другото не е здравословно. „Когато си водите таблица с резултати, това означава, че не сте във връзка, а сте предположили, че сте в състезание, което трябва да спечелите“, казва Гитарш. „По този начин се опитвате да докажете на партньора си, че имате предимство, че винаги сте прави и че трябва да бъдете уважавани повече от него. Този често срещан проблем във връзката води само до токсичност и трябва да се избягва.“
Решение: Не превръщайте връзката в състезание
Ето как можете да спрете да си водите сметка във връзката:
● Справяйте се с всеки проблем, всяка грешка, всяка битка като с самостоятелно събитие
● След като сте разрешили проблемите, оставете миналите преживявания и продължете напред
● Отнасяйте се със съпруга/съпругата си като със съучастник в престъплението, а не като със съперник
25. Изневярата също е често срещан проблем във връзките.
Изневярата е един от най-големите проблеми във връзките. Статистиката показва, че поне един случай на изневяра във връзките е регистриран при 40% от неженените и 25% от женените двойки в САЩ. Тя е и причина за до 40% от всички разводи.
Решение: Работете последователно върху връзката
Можете да се справите с изневярата и да предотвратите разрушаването на връзката ви чрез:
● Работете върху връзката си всеки ден, било то като отговорен партньор или като сте до тях в най-уязвимите им моменти
● Опитвате се да поддържате тази връзка жива, като я освежавате. Прекарвайте качествено време, излизайте на среща, обличайте се подобаващо за партньора си, правете каквото е необходимо!
● Обсъждане на причините за изневярата и справяне с липсата във връзката
● Избор между напускане и прощаване, ако е достигнало етап без връщане
● Търсене на професионална помощ при проблеми във взаимоотношенията и избор на двойка терапия или консултиране
Ключови насоки
- Проблемите във взаимоотношенията могат да произтичат от финансови проблеми, липса на комуникация, изневяра, липса на отговорност, прекомерен контрол и множество други причини
- Прекарването на качествено време или правенето на любимите ви неща заедно е чудесен начин да се сближите с партньора си.
- Всяка двойка се сблъсква с трудности във връзката. Ключът е да се разберат недостатъците на връзката и да се намерят решения.
След като вече имате ясна представа за често срещаните проблеми във взаимоотношенията, се надяваме, че можете да се опитате да се справите с някои от тях с финес. Надяваме се, че все още не се чудите: „Как да решим проблеми във връзката, без да се разделяме?“ Някои от тези 25 най-често срещани проблема във взаимоотношенията са безобидни, докато други са далеч по-опасни. Правете малки стъпки всеки ден, за да се справите с предизвикателствата във връзката. Ако вие и вашият партньор се сблъсквате с някой от тези проблеми и не можете да се справите сами, знайте, че терапията за двойки може да бъде ефективно решение. Направете благополучието на връзката приоритет. Не забравяйте, че преодоляването на проблемите във взаимоотношенията си заслужава усилията. Затова използвайте знанията си за проблемите и решенията във взаимоотношенията и започнете!
Въпроси и Отговори
Няма точен срок, в който можем да кажем, че една връзка започва да има проблеми. Но ранните проблеми в отношенията започват да се засилват, когато меденият месец приключи. Когато проблемите с комуникацията във връзката започнат да се появяват, знаете, че ви очакват катаклизми.
Най-нормално е да имате проблеми във всички фази на една връзка – било то в ранната фаза или по-късно. В ранната фаза може да се отнасяте към финансите или домакинските задължения като към основните проблеми, а по-късно това може да се превърне в деца или липса на интимност. Досадни признаци на проблеми във връзката измъчват всяка двойка. Важното е индивидуалният подход за справяне със ситуацията.
Не е толкова трудно да се решат проблеми във връзката. Нуждаете се от солидна комуникация, способност за разрешаване на конфликти и общи цели на двойката, за да облекчите нещата. Понякога хората избират консултации за връзки, за да изгладят проблемите.
Връзката ви си струва да бъде спасена, когато не можете да живеете един без друг, не можете да си представите партньора си с някой друг, споровете ви са глупави и правите умопомрачителен секс.
11 примера за самосаботиращо поведение, което разрушава връзките
Вашият принос не представлява благотворително дарение . Той ще позволи на Bonobology да продължи да ви предоставя нова и актуална информация в стремежа си да помогне на всеки по света да се научи как да прави каквото и да е.